Respect pentru truditorii pământului

Noutati in proiect

Da mai departe:
\"\"Comenteaza   | \"Galerie\"   | \"Video\" 1 2 3 4   | \"Print\" | \"Trimite

Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, a inclus şi alte două manifestări educaţionale. Pe data de 10 septembrie a avut loc inaugurarea ”Sălii Absolvenţilor” sub genericul ”Şi eu sunt urmaş al lui Mihail Kogălniceanu” şi totodată s-au făcut donaţii de carte de specialitate în cadrul proiectului \"Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”.

Ambele iniţiative sunt susţinute de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei FERMA şi de către specialiştii Leonard Stafie (absolvent al prestigioasei instituţii de învăţământ ieşene) şi Radu Antohe, autori ai unor volume de specialitate în domeniul zootehnic.

În “Sala Absolvenţilor”, trecutul a devenit prezent 
Expoziţia de fotografie găzduită de “Sala Absolvenţilor” reprezintă un rezultat al colaborării dintre toţi aceia care înţeleg că realizările ştiinţifice de astăzi au la bază marile eforturi ale înaintaşilor şi care au dorit să preţuiască public şi să transmită mai departe aceste modele de dăruire în actul de formare a noilor generaţii de specialişti, pentru progresul şi afirmarea ştiinţei de a lucra pământul şi de a produce hrană suficientă, în condiţii de eficienţă, de siguranţă a consumatorului şi de durabilitate. ”Prin acest proiect, s-a amenajat o sală cu 41 de fotografii cu absolvenţi şi profesori de la începuturi, cu Institutul de Educaţie pentru Fiii de Nobili, deschis la Miroslava la 24 octombrie 1831. Primul absolvent a fost Mihail Kogălniceanu. S-a continuat cu Şcoala de Sericicultură, iniţiată în anul 1865 de M. Vitlimescu şi, în 1918, Principesa Olga Sturdza, preşedinta Societăţii Ocrotirii Orfanilor de Război, a înfiinţat în fostul Palat Vasile Beldiman, acum proprietatea sa, un orfelinat a cărui şcoală căpăta în anul 1919 un profil agricol profesional, păstrat până în zilele noastre. Se doreşte ca anual arhiva fotografică expusă să fie completată cu noi imagini din viaţa liceului, precum şi cu realizările foştilor absolvenţi”, a declarat Constantin Timu, directorul Liceului Tehnologic Agricol din Miroslava.
Realizarea “Sălii Absolvenţilor” completează ansamblul actelor de recunoştinţă faţă de înaintaşi, între reperele care amintesc de continuitatea învăţământului agricol în cadrul acestei străvechi cetăţi a cunoaşterii agriculturii numărându-se şi Muzeul Etnografic al Agriculturii Moldovei, înfiinţat la iniţiativa fostului director Dumitru Bunea în luna mai 1980. 

“Diploma mi-a fost ca o icoană”
”Am păşit din nou pragul şcolii, astăzi, la începutul noului an de învăţământ, după aproximativ cinci decenii de la absolvire. Emoţia pe care o simt nu poate fi descrisă în cuvinte. Diploma pe care am obţinut-o în anul 1967 mi-a fost ca o icoană, în toată activitatea mea profesională. Am fost copil necăjit şi, la finalul studiilor, obţinerea acelei diplome a fost o mare onoare pentru mine şi pentru părinţii care s-au sacrificat pentru a mă trimite la şcoală. Mi-am respectat bucuria de adolescent toată viaţa şi nu m-am abătut de la normele care m-au ajutat să obţin acel salt personal. Le-am transmis şi celor trei copii ai mei aceleaşi valori pe care le-am dobândit în anii de şcoală, la Miroslava. Acum, pot mărturisi faptul că poveţele de care îmi amintesc chiar şi aceste tablouri, fiindcă sunt ale unor oameni valoroşi, care au reprezentat modele şi spirite alese, mă bucură încă o dată, fiindcă văd rezultatele şi prin copiii mei. Toţi au fost bursieri şi au adus bani acasă, nefiind nevoie să îi urmăresc sau să mă sacrific pentru a-i trimite la şcoală. E-adevărat, au avut structuri umane bune, dar şi învăţăturile pe care le-am transmis i-au convins să aleagă calea muncii, a seriozităţii şi a bucuriei de a fi om între oameni. Iar aceste învăţături de aici le-am primit şi eu”, mărturisea Ioan Surugiu, fost elev la Miroslava.

INFORMAREA PE PRIMUL PLAN: donaţie de carte şi abonamente la revista FERMA
Proiectul \"Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, demarat la 14 iunie 2018 la Liceul Liceul Tehnologic \"Cezar Nicolau\" Brăneşti, Ilfov, de către Revista FERMA prin Fundaţia Revistei FERMA şi specialiştii Leonard Stafie şi Radu Antohe, autori ai unor cărţi de specialitate în domeniul zootehnic, a parcurs o nouă etapă, odată cu deschiderea anului de învăţământ 2018-2019, la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” din Miroslava. În cadrul proiectului „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, în 40 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil agricol din România se donează câte două exemplare din cartea „Găini ouătoare în sistem free range - Ghid practic de creştere” şi din cartea „Ghid de creştere a puilor de carne”, ambele semnate de Leonard Constantin Stafie şi Radu Antohe. De asemenea, fiecare dintre liceele şi grupurile şcolare cu profil agricol incluse în proiect primeşte câte un abonament pe perioadă nelimitată la revista Ferma. ”Este binecunoscut faptul că o componentă esenţială a agriculturii moderne este reprezentată de educarea, formarea profesională a tinerilor pentru a deveni fermierii viitorului, dar şi pentru a aduce în exploataţiile familiilor sau în gospodării soluţii sau alternative generatoare de profit. Proiectul nostru aduce în liceele şi grupurile şcolare cu profil agricol un plus de informaţie de care elevii au nevoie şi de care cadrele didactice se pot folosi pentru a exemplifica, prin modele practice şi viabile economic, fundamentele teoretice prezentate la cursuri. În agricultură au început să apară micile afaceri şi constat o anumită schimbare la nivel de percepţie asupra învăţământului preuniversitar de profil, care devine tot mai căutat. Mă bucură şi, într-un fel, mă obligă. Obligaţia vine din faptul că observ nevoia de literatură specializată bazată tot mai mult pe realitatea din lumea afacerilor şi simt că pe specialitatea care mă pasionează, Avicultura, pot susţine această nevoie”, menţiona Leonard Stafie.
În cadrul proiectului \"Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, toate cele 40 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil agricol beneficiază de promovare în Revista Ferma, prin articole publicate în print şi online.
La seria de evenimente desfăşurate la Liceul Tehnologic Agricol din Miroslava, cu ocazia deschiderii anului de învăţământ 2018-2019, au fost prezenţi Mihai Amarandei - consilier al Ministrului Agriculturii, Dan Niţă - primar al comunei Miroslava, Laurenţiu Precup - director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi, Monica Ionela Pandelea - director executiv adjunct al DAJ Iaşi, Gabriel Vasile Hoha - cadru didactic la Facultatea de Zootehnie a UŞAMV Iaşi. 
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Bacău şi co-autor al volumelor de specialitate donate liceelor agricole din România, Radu Antohe, a prezentat un proiect inovativ de management al fermei, care reprezintă un rezultat al propriilor analize şi cercetări de profil. ”Înainte de anii 1990, în ţara noastră s-a făcut performanţă într-un sistem agricol intensiv, centralizat, pe baza oamenilor care erau pregătiţi şi care lucrau în sector. Astăzi, când doar 3% dintre fermieri au absolvit o şcoală agricolă, ne dăm seama că avem nevoie mai mult ca oricând de cunoaştere, de informare, de implicare din punct de vedere al deciziilor publice. Este nevoie şi de implicare personală, civică, a profesioniştilor”, menţiona Radu Antohe.

Un proiect creditat cu încredere şi susţinere
Fost dascăl la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, actualmente om de afaceri în Iaşi, Cristi Nedelcu a donat un album cu lucrările prezentate în ”Sala absolvenţilor”. Bibliotecii Liceului Tehnologic Agricol Miroslava i-au fost donate zece exemplare din cartea \"Ghid de creştere a puilor de carne\", semnată de Leonard Constantin Stafie şi Radu Antohe şi editată de Revista Ferma.
La organizarea evenimentelor educaţionale de la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava - Iaşi, au participat alături de Revista FermaSC Panifcom SRL - director Liviu Bălănici, SC Teisa SRL - director Ionel Isarie, absolvent al acestei instituţii de învăţământ, Promoţia 1997, SC Cronos Consulting SRL - director Radu GheorghiuFiţe de Pescar - Andreea ŞerbanSC Agricola Budăi SRL, Din Hambarul Bunicii - director Iulian VâlcuIazul Bârca - avocat Dinu Şerban, SC Euro Consulting SRL - director Dan MoşneaguPetronela Cotea Mihai redactor Radio IaşiDan Luca şi Cristi Nedelcu - prelucrare, scanare foto, Florin Antohi - redactor.

Petronela COTEA MIHAI, redactor Radio România Iaşi
FOTO: DAN LUCA

ŞI TU POŢI FI URMAŞ AL LUI MIHAIL KOGĂLNICEANU
În anul şcolar 2018-2019, instituţia şcolară agricolă din comuna Miroslava a cuprins în oferta educaţională 84 locuri la forma de învăţământ liceal - specializările tehnician veterinar, tehnician analize produse alimentare şi tehnician în activităţi economice -, şi 56 locuri la şcoala profesională, în meseriile de preparator produse carne-peşte, brutar-patiser şi mecanic agricol.

Ordonare dupa:
«
 1 
»
Afisare grid Afisare lista Articole pe pagina

ÎNVĂŢĂMÂNT AGRICOL. Triplu eveniment la Liceul Agricol Miroslava

Prezentare: Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, a inclus şi alte două manifestări educ
Ordonare dupa:
«
 1 
»
Afisare grid Afisare lista Articole pe pagina
Video Fundatia Ferma

 


 

 

Sponsori
KRONE

 

AGROLAND

 

Cronos Consulting

 

Donau Soja

 

Euroconsulting

 

Munax

 

Sopema

Partenerii principali

Revista Ferma Parteneri

 

S.C. COMISION DIC S.R.L.

REVISTA FERMA

REVISTA FERMA

Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II.

Detalii >>>

Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!

De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor!

Detalii >>>

Sustine si TU!

Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile...

Detalii >>>

Parteneri media:

 
Sponsori:


Revista Ferma ParteneriRevista Ferma Parteneri