O lege a pajiştilor în favoarea dezvoltării agriculturii din RomâniaÎn ultimii ani, crescătorii de animale erbivore din România au făcut presiuni asupra autorităţilor statului pentru a elabora o lege a pajiştilor în folosul utilizatorilor acestor suprafeţe şi prin care subvenţiile pe suprafaţă să fie direcţionate exclusiv spre crescătorii de animale. Aproape fiecare nou sezon de păşunat a fost întâmpinat cu noi drafturi de legi documentate şi redactate de liderii organizaţiilor profesionale ale crescătorilor de animale împreună cu specialişti în domeniu. Unele dintre aceste propuneri ale fermierilor s-au regăsit, mai mult sau mai puţin, în diversele proiecte de acte nomative sau legi privind administrarea, concesionarea şi întreţinerea pajiştilor. Atunci când legea a înclinat mai mult în favoarea utilizatorilor de pajişti, punerea în aplicare a noilor reglementări a fost îngreunată prin diverse tertipuri, cea mai uzuală fiind tergiversarea procedurilor legislative. Un exemplu de normativ agreat de fermieri, dar născut mort este tocmai Legea 214/2011, care a fost abrogată înainte de a-i fi aprobate normele de aplicare. 2013 a adus un nou sezon de păşunat... nereglementat! Cum legislativul a amânat aprobarea normelor de aplicare a Legii 214, pe care echipe de lucru formate din fermieri, specialişti şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, le-au elaborat şi dezbătut ocazional la minister, Guvernul a abrogat singura lege care corespundea în bună măsură nevoilor crescătorilor de animale. În schimb, a emis o altă Ordonanţă de Urgenţă - nr. 34/2013 - care anulează una dintre cele mai importante solicitări ale fermierilor: perioada de concesionare de minim 10 ani. Cu ce s-au ales fermierii? Cu o Ordonanţă care, pe lângă faptul că nu le reprezintă principalele interese profesionale, trebuie să treacă prin acelaşi proces greoi al aprobării de către Parlament. Câteva dintre propunerile fermierilor
Coordonatori proiect:
|
Etichete:
Fundaţia Revistei Ferma recrutează VOLUNTARI conferinta o lege a pajiştilor ba! Impozite da program conferinta vaca de carne piata de desfacere ferma de carne Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!
Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II. Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!
De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor! Sustine si TU!
Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile... |