Respect pentru truditorii pământului

O lege a pajiştilor în favoarea dezvoltării agriculturii din România

În ultimii ani, crescătorii de animale erbivore din România au făcut presiuni asupra autorităţilor statului pentru a elabora o lege a pajiştilor în folosul utilizatorilor acestor suprafeţe şi prin care subvenţiile pe suprafaţă să fie direcţionate exclusiv spre crescătorii de animale.

Aproape fiecare nou sezon de păşunat a fost întâmpinat cu noi drafturi de legi documentate şi redactate de liderii organizaţiilor profesionale ale crescătorilor de animale împreună cu specialişti în domeniu. Unele dintre aceste propuneri ale fermierilor s-au regăsit, mai mult sau mai puţin, în diversele proiecte de acte nomative sau legi privind administrarea, concesionarea şi întreţinerea pajiştilor. Atunci când legea a înclinat mai mult în favoarea utilizatorilor de pajişti, punerea în aplicare a noilor reglementări a fost îngreunată prin diverse tertipuri, cea mai uzuală fiind tergiversarea procedurilor legislative. Un exemplu de normativ agreat de fermieri, dar născut mort este tocmai Legea 214/2011, care a fost abrogată înainte de a-i fi aprobate normele de aplicare.

2013 a adus un nou sezon de păşunat... nereglementat! Cum legislativul a amânat aprobarea normelor de aplicare a Legii 214, pe care echipe de lucru formate din fermieri, specialişti şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, le-au elaborat şi dezbătut ocazional la minister, Guvernul a abrogat singura lege care corespundea în bună măsură nevoilor crescătorilor de animale. În schimb, a emis o altă Ordonanţă de Urgenţă - nr. 34/2013 - care anulează una dintre cele mai importante solicitări ale fermierilor: perioada de concesionare de minim 10 ani.

Cu ce s-au ales fermierii? Cu o Ordonanţă care, pe lângă faptul că nu le reprezintă principalele interese profesionale, trebuie să treacă prin acelaşi proces greoi al aprobării de către Parlament.

***

Fundaţia Revistei Ferma îşi propune ca prin proiecul „O lege a pajiştilor în favoarea dezvoltării agriculturii din România” să demareze acţiuni de lobby la nivel de autorităţi legislative şi guvernamentale, astfel încât acestea să elaboreze şi să aprobe urgent cadrul legislativ pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, pachet de legi care să cuprindă şi cerinţele exprese ale crescătorilor de animale, cerinţe studiate, elaborate şi susţinute de specialişti în domeniul exploatării şi întreţinerii pajiştilor.

Câteva dintre propunerile fermierilor

  • Pajştile să fie concesionate/închiriate numai crescătorilor de animale (utilizatorii păşunii) pe o perioadă cât mai lungă - minimum 10 ani;
  • Să se evalueze încărcătura optimă de animale pe păşune, în funcţie de potenţialul anual de producere a masei verzi;
  • Fermierul să primească subvenţia pe suprafaţa de pajişte contractată, pentru a efectua lucrări de parcelare şi de întreţinere a pajiştilor;
  • Menţinerea categoriei de folosinţă (pajiştea);
  • Taxa de concesionare/închiriere să se plafoneze la maxim 30-40% din valoarea anuală a subvenţiei.

Coordonatori proiect:

\ Ioan Padeanu
\ Danut Radis




Video Fundatia Ferma

 


 

 

Sponsori
KRONE

 

AGROLAND

 

Cronos Consulting

 

Donau Soja

 

Euroconsulting

 

Munax

 

Sopema

Partenerii principali

Revista Ferma Parteneri

 

S.C. COMISION DIC S.R.L.

REVISTA FERMA

REVISTA FERMA

Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II.

Detalii >>>

Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!

De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor!

Detalii >>>

Sustine si TU!

Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile...

Detalii >>>

Parteneri media:

 
Sponsori:


Revista Ferma ParteneriRevista Ferma Parteneri