Albinele îl ţineau în viaţă. Şi... le-a pierdut!Dumitru Murariu, apicultor din comuna timişeană Gottlob, a pierdut într-o zi munca de-o viaţă. Dar nu numai atât, a pierdut motivul pentru care se trezea în fiecare dimineaţă şi îşi vizita stupina, albinele lui.
„Am avut primul roi la vârsta de 8 ani, cunosc albina mai bine decât mă cunosc pe mine. Am avut grija de ele ca de copiii mei, nu le-am dat niciodată substitut de hrană, nu siropuri... ci doar mierea lor, le-am lăsat din plin. Şi nu mi-a murit niciodată nicio albină. Până acum!” ne-a spus cu glas tremurând apicultorul timişean.
Poate vă întrebaţi ce s-a întâmplat sau de ce e aşa tragică situaţia. Ei bine, în dimineaţa zilei de 10 aprilie a.c., pe când îşi vizita stupina, Dumitru a observat că albinele lucrătoare erau moarte deja în proporţie de 80%, iar cele care mai trăiau agonizau tremurând, semn de otrăvire, a spus apicultorul. (Revista Ferma a demarat o anchetă jurnalistică, o regăsiţi în ediţia 15-30 mai 2017!) Avea în grădină 28 de stupi ai săi şi încă vreo câţiva de la prietenii apropiaţi. Toţi au rămas aproape goi. A pierdut toate familiile de albine, dar a pierdut şi mierea pe care o putea produce în acest an şi în următorii, pentru că nu va reuşi să-şi refacă efectivul în scurt timp, deşi spune că nu poate trăi fără albine.
O să spuneţi, poate, că şi alţi apicultori au pierdut întreg efectivul de albine dintr-o cauză sau alta. Unii poate din cauza bolilor, a dăunătorilor, alţii din cauza gerului... dar cazul lui Dumitru este special. De ce? Pentru că el este un om special, cu nevoi speciale. Are 44 de ani şi trei copii mari, unii dintre ei cu copii la rândul lor. A lucrat din greu pe şantier, în construcţii, însă de 22 de ani nu mai poate munci, întrucât un accident de muncă l-a ţintuit într-un scuan cu rotile. Din acest motiv nici nu mai poate produce banii necesari pentru a-şi cumpăra alte familii de albine. I-au rămas însă intacte voinţa şi dăruirea. „Eu de albine nu mă voi lăsa, voi face cumva şi sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să reuşesc să o iau de la capăt. Nu pot trăi fără albine, sunt dependent de veninul lor. Cel puţi odată la două zile mă înţeapă şi îmi fac bine”, ne-a mărturisit apicultorul.
Ca şi în alte cazuri, am decis să ne implicăm şi de data aceasta. Fundaţia Ferma, cu sediul in loc. DUMBRAVITA, FERMA 10, jud. TIMIS, codul de inregistrare fiscala nr . 24124693, din 01.07.2008, incheierea civila nr. 212/30.05.2008, a demarat în acest sens un proiect de susţinere.
Mobilizarea noastră a tuturor, puţin cu puţin, îi poate readuce albinarului „zbor în stupină”!
Poţi ajuta şi tu direcţionând cei 2% din impozitul pe venit către Fundaţia Ferma, sau donând pur şi simplu în contul nr. RO 02 RNCB 0249 1022 5284 0001, deschis la BANCA COMERCIALA ROMANA scursala TIMISOARA, reprezentata de domnul RADIS DANUT, cu functia de presedinte, in calitate de BENEFICIAR La fel vom face şi noi! Ce spuneţi, punem umărul cu toţii?
AICI este ancheta jurnalistică Ferma, iar AICI este video cu albinarul nostru!
• Pentru a redirecţiona 2% din impozitul pe venit, urmaţi paşii: Daca ati avut venituri doar din salariu: DESCARCATI DE AICI FORMULARUL 230 precompletat cu datele Fundatiei Revistei Ferma sau • Daca daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc): : DESCARCATI DE AICI FORMULARUL 200 precompletat cu datele Fundatiei Revistei Ferma
Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale (cf. art. 84, alin. 3 din Codul fiscal). Puteti lasa casuta necompletata.
Depuneti formularul la registratura organului fiscal sau trimiteti formularul prin posta, cu scrisoare recomandata, la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu (potrivit legii este acceptata si adresa unde locuieste efectiv deponentul, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania) sau la Administratia Finantelor Publice corespunzatoare sursei de venit pana in 25 mai 2014.
Adresele Administratiilor Finantelor Publice le gasiti aici: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/telefoane_judete/Regiuni.html |
Etichete:
Impozite da vaca de carne conferinta Fundaţia Revistei Ferma recrutează VOLUNTARI o lege a pajiştilor ba! piata de desfacere ferma de carne program conferinta Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!
Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II. Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!
De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor! Sustine si TU!
Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile... |