Respect pentru truditorii pământului

 

 

Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!

Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!

Voturi (0)

Descriere Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!
Comentarii

Continuăm serialul “Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri” şi rămânem tot în… sacul cu foarte mulţi bani “sifonaţi” prin tot felul de proiecte pe care MADR-ul le-a numit, impropriu, fonduri destinate formării profesionale, asistenţei tehnice şi informării. Cu toate că, în termenii fondurilor nerambursabile de la UE, asta ar fi trebuit să fie destinaţia lor.



La jumătatea de miliard de euro care puteau fi gestionaţi de Camerele Agricole şi cheltuiţi pentru ceea ce erau alocaţi, adăugăm încă vreo 72 de milioane USD. Să vedem de unde vin aceşti bani, care demonstrează încă o dată - dacă mai era nevoie - ce e cu înverşunarea celor de la Ministerul Agriculturii când vine vorba de acordarea de atribuţii cu putere de decizie pentru fermieri şi de ce Legea 283 a Camerelor Agricole se bate cap în cap cu interesele ministeriale...

Agricultura arde şi Păpuşa se primeneşte!
La prima Adunare Generală a Camerei Agricole Naţionale (CAN), organizată în data de 19 mai a.c., în sala de conferinţe a ASAS, reprezentanţii celor 14 Camere Agricole Judeţene (înfiinţate după OUG 58) s-au trezit faţă în faţă cu... o păpuşă pe post de Daniel Constantin, adusă de reprezentanta CAN din Maramureş. O păpuşă frumoasă la chip precum ministrul şi la fel de tăcută ca şi ministrul aflat în postura... ingrată de a lua decizii în favoarea fermierilor.
Aşadar, cu toate că a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe, Constantin nu a participat la întâlnirea de la ASAS. O fi fost el ocupat cu alte treburi dar, pare-se, suficient de “preocupat” de soarta Camerelor Agricole, de l-a băgat la înaintare pe Viorel Morărescu, de la Produse Tradiţionale, nimeni altul decât fostul director general al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă în perioada 2005-2009! Tupeu fără margini? Puţin spus! Să-l trimiţi la întâlnirea Camerelor Agricole, aşa lipsite de bani, lege şi atribuţii cum sunt, taman pe cel care a fost folosit - el şi instituţia pe care o conducea - de către UMP (Unitatea de Management a Proiectului), instituţie din cadrul Ministerului Agriculturii, la cheltuirea a peste 72 de milioane USD pe un proiect Makis semnat în 2004 şi închis în 2013, cu o denumire de un cinism incredibil dacă o raportăm la “realizările” acestui proiect - “Modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere în agricultură”.

Ne uităm degeaba după rezultate... Doar că, pentru cele 72 de milioane de dolari împrumutaţi de la Banca Mondială pentru proiectul măreţ de modernizare a sistemului de informare agricolă plătim cu toţii, pentru că vorbim de o sumă rambursabilă! Şi-atunci, ce căuta Morărescu la Adunarea CAN? Îi e dor cumva Ministerului de ANCA? Posibil, căci, printre altele, această instituţie perfect subordonată intereselor MADR a fost paravan la cheltuirea banilor alocaţi proiectului amintit pentru construirea unui centru de formare a formatorilor, o formă fără fond, o clădire amplasată în zona Agronomiei din Bucureşti.

Am participat la inaugurarea acestui pompos sediu, pe când era Viorel Morărescu director la ANCA, ocazie cu care toţi şefii OJCA-urilor se lăudau cu marile lor realizări din judeţe. Mai precis, se băteau în proiecte de... MELCI! Păi dacă specialiştii din fosta Consultanţă vor să mai fie umiliţi cu astfel de proiecte, atunci să stea în continuare la umbra MADR-ului! Alternativa? Fermierii au nevoie de consultanţă, de asistenţă tehnică, iar Camerele Agricole pot şi trebuie să angajeze specialişti. Bani sunt şi trebuie alocaţi în această direcţie, atât de la MADR cât şi prin PNDR. Doar că lipsesc mecanismele legislative pentru asta, mai exact revenirea la o lege care să ofere putere decizională Camerelor Agricole. De-acum ştim însă că Ministerul NU VREA CONCURENŢĂ pe banii de informare, formare şi diseminare. Şi-atunci, care pe care? Cine şi cum răspunde la întrebarea “Avem la ora actuală un sistem de cunoaştere?”.

Am agăţat la pieptul ministrului agriculturii două “insigne”: TRĂDĂTOR şi SABOTOR. Am explicat în ediţia trecută de ce şi pentru ce. Între timp, dacă tot n-a răspuns şi inspiraţi fiind de păpuşa cu năframă maramureşeană, îi mai oferim una: PANGLICAR. De la cum se piteşte după tăierile de panglici şi inaugurările de tot felul, măreţe în genere, în timp ce agricultura pare desprinsă dintr-un scenariu de film prost, început cu giugiuleli şi terminat în coadă de peşte...

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

Proiecte:
Video Fundatia Ferma

 


 

 

Sponsori
KRONE

 

AGROLAND

 

Cronos Consulting

 

Donau Soja

 

Euroconsulting

 

Munax

 

Sopema

Partenerii principali

Revista Ferma Parteneri

 

S.C. COMISION DIC S.R.L.

REVISTA FERMA

REVISTA FERMA

Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II.

Detalii >>>

Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!

De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor!

Detalii >>>

Sustine si TU!

Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile...

Detalii >>>

Parteneri media:

 
Sponsori:


Revista Ferma ParteneriRevista Ferma Parteneri