Sprijinim fermierii în demersurile contra „taxei pe stâlp”
Începând cu acest an, fermierii trebuie să plătească o taxă de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale existente în patrimoniul societăţilor agricole pe care le administrează. Normele metodologice privind plata impozitului pe construcţii speciale, aşa-numita “taxă pe stâlp”, au fost aprobate în şedinţa de Guvern din 20 mai 2014.
În categoria construcţiilor agricole speciale supuse impozitării intră: clădiri agrozootehnice; construcţii agricole uşoare; depozite de îngraşăminte minerale sau naturale; silozuri pentru furaje; silozuri pentru depozitarea, conservarea cerealelor; pătule pentru depozitarea porumbului; construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultură; terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole; sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării etc.
Pentru a sprijini agricultorii, Fundaţia Revistei Ferma a demarat o campanie de strângere de semnături în susţinerea Scrisorii deschise „Taxa pe stâlp, încă o lovitură pentru agricultori”, având ca scop final modificarea Ordonanţei de Urgenţă 102/2013, care stabileşte noua impozitare.
Proiectul Fundaţiei a fost promovat în cadrul Târgului Agraria 2014, la Cluj-Napoca, şi a continuat la expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec 2014 de la Fundulea, Călăraşi. Aceste evenimente au reprezentat o ocazie în plus pentru a discuta cu fermierii despre nemulţumirile lor privind noua taxă instituită în mod discriminator şi păgubitor de către Executiv. Fermierii consideră că plata acestui impozit îi poate aduce în pragul închiderii afacerii, cei mai dezavantajaţi fiind întreprinzătorii agricoli care au făcut investiţii în infrastructură.
Pe parcursul celor două evenimente agricole, de la Cluj şi de la Fundulea, voluntarii Fundaţiei Revistei Ferma au strâns mai mult de 3500 de semnături împotriva „taxei pe stâlp”, de la persoane implicate în agro-business-ul românesc. Listele cu semnături, ataşate Scrisorii deschise, au fost transmise Guvernului României.
În conţinutul scrisorii facem cunoscute problemele semnalate de fermieri şi subliniem necesitatea modificării „taxei pe stâlp”. Pe această cale tragem un semnal de alarmă asupra faptului că agricultorii români nu mai fac faţă îndatoririlor financiare şi ne exprimăm dezacordul ferm faţă de prevederile adoptate de OUG 102/2013, prin care fermierii sunt împovăraţi cu o nouă taxă. Astfel, se desfiinţează orice şansă de dezvoltare a unei afaceri în domeniul agricol. Susţinem ipoteza că din cauza acestor măsuri, fermierii nu vor mai reuşi să îşi susţină afacerile în domeniul agro-zootehnic, totodată ele fiind în antiteză cu Programele Naţionale de Dezvoltare Rurală.
În acelaşi timp, considerăm că măsurile adoptate sunt discriminatorii, deoarece clădirile excluse de la plată au o situaţie favorizată, iar construcţiile ce au ca destinaţie ferme, hambare, grajduri şi depozite vor conduce la impozite mari ca urmare a suprafeţelor întinse pe care sunt executate.
De asemenea, precizăm că majoritatea activităţilor din domeniul agricol au un caracter sezonier, iar profitul acestor afaceri depinde de o serie de factori de mediu, de sol şi metereologici. Fermierii vor putea fi susţinuţi doar prin includerea acestor clădiri într-o categorie specială, exclusă de la plata impozitelor, alături de alte categorii deja exceptate.
În prezent, aşteptăm răspuns oficial la Scrisoarea deschisă înaintată Guvernului, pentru a ne continua activităţile în această direcţie.