Respect pentru truditorii pământului

Taxa pe stalp

Sprijinim fermierii în demersurile contra „taxei pe stâlp”

Începând cu acest an, fermierii trebuie să plătească o taxă de 1,5% din valoarea construcţiilor speciale existente în patrimoniul societăţilor agricole pe care le administrează. Normele metodologice privind plata impozitului pe construcţii speciale, aşa-numita “taxă pe stâlp”, au fost aprobate în şedinţa de Guvern din 20 mai 2014.
În categoria construcţiilor agricole speciale supuse impozitării intră: clădiri agrozootehnice; construcţii agricole uşoare; depozite de îngraşăminte minerale sau naturale; silozuri pentru furaje; silozuri pentru depozitarea, conservarea cerealelor; pătule pentru depozitarea porumbului; construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultură; terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole; sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării etc.
Pentru a sprijini agricultorii, Fundaţia Revistei Ferma a demarat o campanie de strângere de semnături în susţinerea Scrisorii deschise „Taxa pe stâlp, încă o lovitură pentru agricultori”,  având ca scop final modificarea Ordonanţei de Urgenţă 102/2013, care stabileşte noua impozitare.
Proiectul Fundaţiei a fost promovat în cadrul Târgului Agraria 2014, la Cluj-Napoca, şi a continuat la  expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec 2014 de la Fundulea, Călăraşi. Aceste evenimente au reprezentat o ocazie în plus pentru a discuta cu fermierii despre nemulţumirile lor privind noua taxă instituită în mod discriminator şi păgubitor de către Executiv. Fermierii consideră că plata acestui impozit îi poate aduce în pragul închiderii afacerii, cei mai dezavantajaţi fiind întreprinzătorii agricoli care au făcut investiţii în infrastructură.
Pe parcursul celor două evenimente agricole, de la Cluj şi de la Fundulea, voluntarii Fundaţiei Revistei Ferma au strâns mai mult de 3500 de semnături împotriva „taxei pe stâlp”, de la persoane implicate în agro-business-ul românesc. Listele cu semnături, ataşate Scrisorii deschise, au fost transmise Guvernului României.
În conţinutul scrisorii facem cunoscute problemele semnalate de fermieri şi subliniem necesitatea modificării „taxei pe stâlp”. Pe această cale tragem un semnal de alarmă asupra faptului că agricultorii români nu mai fac faţă îndatoririlor financiare şi ne exprimăm dezacordul ferm faţă de prevederile adoptate de OUG 102/2013, prin care fermierii sunt împovăraţi cu o nouă taxă. Astfel, se desfiinţează orice şansă de dezvoltare a unei afaceri în domeniul agricol. Susţinem ipoteza că din cauza acestor măsuri, fermierii nu vor mai reuşi să îşi susţină afacerile în domeniul agro-zootehnic, totodată ele fiind în antiteză cu Programele Naţionale de Dezvoltare Rurală.
În acelaşi timp, considerăm că măsurile adoptate sunt discriminatorii, deoarece clădirile excluse de la plată au o situaţie favorizată, iar construcţiile ce au ca destinaţie ferme, hambare, grajduri şi depozite vor conduce la impozite mari ca urmare a suprafeţelor întinse pe care sunt executate.
De asemenea, precizăm că majoritatea activităţilor din domeniul agricol au un caracter sezonier, iar profitul acestor afaceri depinde de o serie de factori de mediu, de sol şi metereologici. Fermierii vor putea fi susţinuţi doar prin includerea acestor clădiri într-o categorie specială, exclusă de la plata impozitelor, alături de alte categorii deja exceptate.
În prezent, aşteptăm răspuns oficial la Scrisoarea deschisă înaintată Guvernului, pentru a ne continua activităţile în această direcţie.

Video Fundatia Ferma

 


 

 

Sponsori
KRONE

 

AGROLAND

 

Cronos Consulting

 

Donau Soja

 

Euroconsulting

 

Munax

 

Sopema

Partenerii principali

Revista Ferma Parteneri

 

S.C. COMISION DIC S.R.L.

REVISTA FERMA

REVISTA FERMA

Legea Camerelor agricole e dupa chipul si asemanarea guvernantilor... lipsita de continut!

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare tradator al interesului celor pe care îi reprezinta la nivel guvernamental - producatorii agricoli. Dovada acestei tradari sta scrisa negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnata de Daniel Constantin si Viorel Ponta - pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala, dar si în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010, unde abroga articolul II.

Detalii >>>

Camerele Agricole - de unde si pâna unde?!

De unde începe puterea si raspunderea fermierilor, atribuita prin Camerele Agricole si unde se încheie? Sau cum? Daca privim în urma, proiectul a pornit bine, apoi s-a împotmolit iar acum continua... în defavoarea fermierilor!

Detalii >>>

Sustine si TU!

Daca esti creativ, dornic sa te afirmi si sa îti pui în aplicare ideile...

Detalii >>>

Parteneri media:

 
Sponsori:


Revista Ferma ParteneriRevista Ferma Parteneri